17 Mart 2018 Cumartesi

Saçkıran Nedir?


Tıp dilinde alopesi areata olarak da bilinen saçkıran hastalığı mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle saçta görülen bu hastalık vücudun diğer bölgelerinde de görülebilmektedir. Başta saçlı kısmı dökülmüş olan yuvarlak şekilde bir bölgenin bulunması saçkıran hastalığının olduğunu belirtebilir. Bu saçsız kısım birden fazla da olabilir.

Saçkıran hastalığının yenilen yemeklerle ve içecekler bir alakası yoktur. Başlıca sebebi strestir. Bunun dışında guatr ve kansızlık saçkıran hastalığını şiddetlendiren etkenlerdir. Çocuklarda ve genç yetişkinlerde sıklıkla görülen hastalık seyir durumuna göre tedaviye yanıt verir.

Her hastalıkta olduğu gibi saçkıran hastalığında da erken tanı önemlidir ve hastalığın daha çabuk iyileşmesini sağlar. Ancak hasta gençse ve fazlasıyla saç dökülmesi varsa bu hastanın iyileşmesi diğerlerine göre daha uzun süre alır ve daha zordur. Hastalık bulaşıcı değildir ama yine de saçkıran hastalığı olan kişilerin kişisel bakım eşyalarını kullanmamak gerekir. Hastanın saçlarında dökülme olduktan sonra çıkan saç rengi genellikle beyaz ve ya gridir.

Önemsenmesi gereken bu hastalığın sonunda bütün saçlar dökülebilir ve ya döküldükten sonra renkleri beyazlayabilir. Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur ancak zamanla beyaz renkteki saçlar kendi renklerine dönebilir ve hastalığın etkisi azalabilir. Bu işlem losyonlarla doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Yorum Gönder

Whatsapp Button sadece Mobil Cihazda çalışır

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın