7 Ağustos 2018 Salı

Dünya Sağlık Örgütüne Göre Sağlığın Tanımı

Dünya Sağlık Örgütüne Göre Sağlığın Tanımı?

Sağlık, bedensel, zihinsel ve sosyal özgürlüğün tam manasıyla olduğu bir durumdur ve sadece hastalığın veya zayıflığın yokluğu değildir. Bu tanım için yapılan bibliyografik atıf şöyledir: Uluslararası Sağlık Konferansı tarafından kabul edilen DSÖ İngilizce hali WHO Anayasasına Giriş, New York, 19 Haziran - 22 Temmuz 1946; 22 Haziran 1946'da 61 Devletin temsilcileri (DSÖ'nün Resmi Kayıtları, no 2, s. 100) tarafından imza atmış ve 7 Nisan 1948'de yürürlüğe girmiştir. Tanımı 1948'den beri değiştirilmemiştir.

Wikipedia Sağlığın Tanımı

Sıhhat, canlı bir organizmanın işlevsel ve metabolik etkinlik düzeyidir. İnsanlarda, etrafla fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal değişimlerle karşılaştıklarında fertlerin veya toplulukların uyum sağlama ve kendiliğinden yönetme özelliği vardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1948 anayasasında sağlığı daha genel bir manada "yalnızca bedensel, zihinsel ve sosyal özgürlüğünün eksik olduğu bir hastalık hali değil, hastalık veya zayıflığın olmaması" olarak tanımladı. Bu tanım, bilhassa uygulanabilir değere sahip olmaması, uyumlu sağlık taktikleri geliştirmede belirsizlik ve "eksiksiz" sözcüğünün kullanılmasıyla oluşturulan mesele sebebiyle tartışmalara konu olmuştur. Sağlık ile ilğili daha açıklayıcı yeni bir tanım önerilmiştir. Uluslararası Sınıflandırma, Engellilik ve Sağlık (ICF) ve Uluslararası Sınıflandırma (ICD) de dahil olmak üzere DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Uluslararası Sınıflandırma Ailesi gibi sınıflandırma organizasyonları, sağlık bileşenlerini tanımlamak ve ölçmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

WHO Ne Demek?

WHO açılımı ile World Health Organization. Türkçe anlamı ise Dünya Sağlık Örgütü demek. Çoğu platform ve şahıs Türkçe kısaltması olan DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) kullanmaktadır.

2 yorum:

Whatsapp Button sadece Mobil Cihazda çalışır

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın