15 Mart 2018 Perşembe

Çocukluk hastalığı kabakulak!


Bilindiği gibi kabakulak hastalığı bir viral hastalıktır. Daha açıklayıcı bir şekilde söyleyecek olursak virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Virüs kulak altı tükrük bezlerinin altında bulunan parotid bezlerine yerleşmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu bilindiği halde fazla bulaşıcı olmadığı bilimsel açıdan kanıtlanmıştır. Hastalığın kuluçka dönemi 3 haftadır. 3. hafta sonunda hastalık belirtileri göz önüne çıkacaktır.

En büyük hastalık belirtisi parotid bezinin büyümesidir. Büyüyen parotid bezi hassaslaşır ve şişer. Genel olarak öncelikle tek kulakta başlar ve onbeş gün içerisinde diğer kulak altında da görülür. Tükrük salgılanmasının engellenmesi üzerine ağız kuruluğu şikayeti ile görülür. Hastalık 6 ile 10 gün arasında kendi kendine geçmektedir.

Normal şartlarda kabakulak hastalığının geçmesi için bir özel tedavi metodu yoktur. Hastalık kendi kendine geçtiği için böyle bir tedavi metodu geliştirilmemiştir. Ancak hastalığın semptomlarına karşı geliştirilmiş metodlar mevcuttur.

Ağrı ve acıları gidermek amacıyla ılık bir tülbent parotid bezlerinin üzerine gelecek şekilde ılık su dolu bir torba ile desteklenebilir. Daha şiddetli ağrı geçiren hastaların ise ağrılarını önlemek amacıyla aspirin gibi analjezik ilaçlar kullanılabilir.

Eğer ağrılar ve acılar evde önlenemeyecek kadar büyükse hastalığın giderilmesi, acı ve ağrıların önlenmesi amacıyla doktorunuza başvurmanız çocuğunuzun sağlığı açısından önemlidir. Beklenmedik durumlarda doktorunuza danışmalısınız. Geçmiş olsun…

Aranan Terimler:

  • kabakulak nasıl geçer
  • kaba kulak nasıl geçer
  • kabakulak kaç günde geçer
  • parotid
  • kabakulak nasık geçer
  • kabakulak olursak ne yapmalıyız

Yorum Gönder

Whatsapp Button sadece Mobil Cihazda çalışır

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın